EETSTOORNIS WERD PRINSES DELPHINE BIJNA FATAAL: 'WOOG NOG MAAR 28 KILO'

Prinses Delphine (55) is in het Belgische radioprogramma 'Goeiemorgen morgen!' bijzonder openhartig over de eetstoornis waar ze tijdens haar tienerjaren zes jaar lang mee worstelt. "Mijn organen waren het aan het begeven", aldus de prinses. "Ik kon de chaos rondom mij gewoonweg niet aan."

"Ik kon de chaos rondom mij gewoonweg niet aan"

Delphine lijdt tijdens haar jeugd aan anorexia nervosa. "Het werd steeds erger en erger", vertelt ze in het radioprogramma aan presentator Peter Van de Veire. "Als tiener ontwikkelde ik anorexia. Ik kon de chaos rondom mij niet aan, en het enige dat ik nog onder controle had, was mijn voeding. Dus koos ik ervoor om te stoppen met eten. Ik wist niet wat er aan het gebeuren was met mij want ik had nog nooit van het woord anorexia gehoord", geeft ze toe.

Als de prinses vijftien jaar is bereikt ze een dieptepunt als haar organen het begeven. "Ik ben toen bijna gestorven", blikt ze terug. Omdat het zo niet langer kan willen de doktoren Delphine, die op dat moment nog maar 28 kilo weegt, op laten nemen in het ziekenhuis. Volgens haar psycholoog is dit echter niet te juiste oplossing en deze oppert dan ook om te vertrouwen op de wilskracht van de prinses.

Stap voor stap gaat het beter en dankzij de kunstacademie weet Delphine uiteindelijk haar leven terug te krijgen. "De dag dat ik daar begon, werd ik beter omdat ik de kans kreeg om mezelf uit te drukken in kunst", vertelt ze. "Dat is waarom ik nu ook zo in kunst geloof. Je kunt je uitdrukken in een andere taal."

Voor mensen die kampen met een eetstoornis heeft Delphine dan ook een tip: "Ga iets artistiek doen zoals verven, dansen, zingen of schrijven. Of begin aan een teamsport. Dan voel je je belangrijk en geraak je uit die bubbel van isolement en eenzaamheid."

2023-03-18T14:24:46Z dg43tfdfdgfd