'STAR WARS'-ACTEUR PAUL GRANT (56) OVERLEDEN NA INZINKING OP TREINSTATION

Star Wars-acteur Paul Grant is afgelopen weekend op 56-jarige leeftijd overleden na een inzinking op het Londense treinstation King's Cross. De Brit was in de jaren '80 een van de Ewoks in Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983) en acteerde zij aan zij met onder meer Tom Cruise en Val Kilmer.

Moeilijk besluit

Grant werd op donderdag 16 maart door de politie aangetroffen in schijnbaar levenloze toestand. Nadat hij in het ziekenhuis hersendood was verklaard, besloten familieleden op zondag 19 maart de machine uit te schakelen die hem kunstmatig in leven hield. Er is nog geen officiële doodsoorzaak aangekondigd.

'Koning van de dwergen'

De acteur is waarschijnlijk het meest bekend van een rol die op de aftiteling niet eens benaamd is. We kennen de harige wezens uit Return of the Jedi allemaal als Ewoks, en Grant speelde een van hen. De Brit was klein van stuk en noemde zichzelf "de koning van de dwergen". In de jaren '80 werd hij vaker ingezet als vertolker of stunt-dubbelganger van fantasypersonages.

In Brian Hensons Labyrinth (1986) was hij een van de Goblin Corps en diende hij daarnaast als de stunt-dubbelganger van Hoggle, het personage waarvan Muppet-maker Henson zelf de stem insprak. Ook was hij te zien in Legend (1985) (met Tom Cruise) en Willow (1988) (met Val Kilmer), de fantasyfilm waarvan de seriereboot onlangs werd geannuleerd (maar misschien is er toch nog hoop).

Star Wars-fortuin

Grants dochter zei in een statement dat Grant "altijd iedereen liet lachen". Zijn vriendin noemt hem "de grappigste man die ik kende". Drie weken geleden werd Grant nog gefilmd op dezelfde plek waar hij later een inzinking kreeg. De acteur zei toen dat hij het fortuin dat hij met Star Wars had verdiend aan het verbrassen was, en meer dronk dan goed voor hem was. Grant is de tweede Ewok-acteur in een paar maanden tijd die het leven laat: co-ster Gary Friedkin stierf in december 2022 op 70-jarige leeftijd.

2023-03-21T07:50:17Z dg43tfdfdgfd